Innovaties

Een kartonnen doos van tomatenstengels

Een kartonnen doos van tomatenstengels

Aan het einde van iedere tomatenteelt komt er een plantaardige reststroom (biologisch afval) van 85 miljoen kg tomatenplanten vrij die normaal werd gecomposteerd. Het is nu mogelijk om de bladeren en stengels om te zetten naar een waardevolle grondstof die in combinatie met oude papiervezels tot massiefkarton wordt verwerkt.

Energie- en houtbesparing is mogelijk door het gebruik van tomatenvezels. Door karton te maken van de tomatenstengels, krijgt de tomatenvezel een nieuw leven en kan het nog meerdere malen verwerkt worden tot karton. Hierdoor blijft de tomatenvezel langer in de keten en hoeven er minder nieuwe houtvezels gebruikt te worden. Van 1 hectare tomatenplanten bijvoorbeeld kunnen er zo’n 600.000 kg tomaten bio-based verpakt worden.

Bioverpakkingen als nieuwe standaard

Naturelle, de groothandel in biologische producten en volledig onderdeel van The Greenery, voert sinds kort de bio-based verpakking als de nieuwe standaarddoos voor o.a. hun tomaten. Voor steeds meer consumenten heeft biologisch een belangrijke meerwaarde. Biologische groente en fruit spelen in op de groeiende behoefte aan gezond en duurzaam leven.

"Van 1 hectare tomatenplanten bijvoorbeeld kunnen er zo’n 600.000 kg tomaten bio-based verpakt worden."

Aad van Dijk
Commercieel Manager Fruit

Beschikbaarheid bio-based verpakking

30 x 40 cm
5-6 kg
standaard box
60 x 40 cm
3-6 kg
1-laags doos
30 x 20 cm
1,5-2 kg
Gourmet Mix

Waardeketen

Groente en fruit zijn waardevol in elke schakel