Nieuws

United Producers of Michoacán bezoeken The Greenery

8 juni 2016

United Producers of Michoacán bezoeken The Greenery

Gisteren bezocht de Mexicaanse handelsdelegatie 'United Producers of Michoacán' (UPM) The Greenery. De delegatie, bestaande uit telers afkomstig van de deelstaat Michoacán de Ocampo, is hier in het kader van 'La semana Michoacana' (de Michoacaanse week) dat afgelopen week in Nederland heeft plaats gevonden. Volgens Frank Ocampo - Sourcing verantwoordelijke Latijns-Amerika en het Caribisch gebied bij The Greenery - is het van groot belang deze initiatieven met open armen te ontvangen en te ondersteunen.

United Producers of Michoacán

United Producers of Michoacán

UPM is weliswaar gevestigd in Nederland, maar is een Mexicaanse telersassociatie die 1.500 kleine en middelgrote telers uit Michoacán vertegenwoordigd. Onder leiding van Lia Bijnsdorp, vertegenwoordigster van UPM in Nederland, is hun presentie nu een feit. UPM staat ingeschreven als handelsonderneming bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam. Dit is vorige week groots gevierd met belangrijke gasten als de Burgemeester van Morelia, de Ambassadeur van Mexico in Nederland en die van Nederland in Mexico en importeurs waaronder The Greenery.

United Producers of Michoacán 2

Kansen Europese markt

"Producenten uit Michoacán zijn voornamelijk gefocust op USA en Mexico. Maar met de groeiende vraag naar verschillende producten van o.a. limes, avocado's, grapefruit, berries en mango's uit deze streek ontstaan ook steeds meer kansen op de Europese markt. Ook de diversiteit aan teeltklimaten maakt de kans van slagen groter" aldus Frank Ocampo.

In de afgelopen jaren heeft The Greenery veel testen uitgevoerd. Daaruit is gebleken dat de kwaliteit vaak te wensen overliet bij aankomst van bovengenoemde producten wanneer dit via zeecontainers geïmporteerd werd. Luchtvracht verliep en verloopt nog altijd vlekkeloos. Luchtvrachthandel blijft voornamelijk niche markt en klein programma werk, alleen met containervracht kan er positie worden ingenomen en kan het verschil gemaakt worden.

United Producers of Michoacán 3

Duurzaam handelen

"Tegenwoordig zijn de 'post harvest treatments' in Michoacán van divers fruit aanzienlijk verbeterd waardoor het fruit de reistijd van Michoacán naar Rotterdam beter kan volhouden, aldus Frank Ocampo. "Daarnaast is Global Gap nu eerder regel dan uitzondering bij een groot deel van de telers. Dit is heel belangrijk voor The Greenery," vervolgt Ocampo. De producten die wij importeren uit alle windstreken zijn Global Gap gecertifieerd. Daarnaast hebben wij ook tezamen met diverse retailers een convenant ondertekend, waarin wij ons committeren om in 2020 al onze geïmporteerde producten uit zogenaamde risico landen  te voorzien van minimaal één duurzaamheidscertificaat. Denk aan Fair Trade, Rainforrest Alliance, BSCI, BRC, etc. Onze klanten en The Greenery willen graag ethisch verantwoorde commercie drijven" aldus Frank Ocampo.

"Met de juiste partners en leveranciers die wij wereldwijd hebben en onze diverse klanten binnen de Retail en Trade segmenten, werken wij samen om dit einddoel te bereiken. Dit is dan ook de reden waarom The Greenery dit soort nieuwe projecten met open armen ontvangt en ondersteunt. Wij hebben al nauwe handelsbetrekkingen met een aantal telers binnen de UPM-groep en vertrouwen op een positieve groei voor de gehele keten." Diverse projecten zijn reeds in onderhandeling om samen de import uit Michoacán te bevorderen.