Nieuws

Uitstekende kwaliteit witte asperges

1 april 2022

Uitstekende kwaliteit witte asperges

Het Hollandse aspergeseizoen is inmiddels een maand geleden geopend. Tijd om kort terug te blikken en vooruit te kijken.

De kwaliteit van de asperges is dit jaar uitstekend. Desondanks kwam het aspergeseizoen na carnaval moeizaam op gang. “Er was weinig vraag naar kasasperges, waardoor de prijzen onder de maat waren in verhouding met de energie die er ingestoken was. Letterlijk dus in verband met de hoge gasprijzen”, vertelt Theo Jegerings (verkoper asperges The Greenery Growers). “Vanaf week 11 namen de retailers asperges in hun assortiment op en ging de afzet meer gelijk op met de groeiende aanvoer.”

Impact mooie weer

“Het mooie weer zorgde voor meer aanvoer van asperges, maar zeker niet explosief zoals het soms wel kan zijn. Maar ook de vraag naar asperges liep nu weer redelijk in de pas met de aanvoer, met als gevolg een vrij stabiele prijsontwikkeling de laatste weken. Eind vorige week begon de vraag op te lopen en bij een afnemend volume op woensdag en donderdag piekten de prijzen op donderdag en vrijdag. Hoewel The Greenery vrijdag, voor het eerst, ook een redelijk volume vanuit de minitunnels mocht verwelkomen bleven de prijzen op dit hoge niveau stand houden.”

Verwachtingen

“Voorlopig wordt er voor de komende 14 dagen behoorlijk koud weer met nachtvorst voorspeld. Dat zal de aanvoer van met name de asperges uit de minitunnels en de asperges onder enkel zwart/wit folie remmen”, voorspelt Walter Gubbels (voorzitter werkgroep asperges The Greenery Growers). “Bovendien loopt de aanvoer van asperges uit de kas en verwarmde teelt nu snel terug, die zijn ruim over hun hoogtepunt heen. Hierdoor zal er voor Pasen zeker geen aanvoerpiek meer komen, terwijl we wel een piek in de vraag verwachten. Het wordt een uitdaging om vraag en aanbod goed op elkaar te laten aansluiten”, aldus Theo Jegerings. “De piek in het aanbod verwachten we niet voor week 17-18, maar eerder nog richting week 20, in ieder geval voor de Hemelvaart en Pinksteren. Onder voorbehoud van de weersomstandigheden natuurlijk.”

Een seizoen VOL inspiratie

Belangrijk dus om de consument gedurende het seizoen goed aan te haken en de asperges top of mind te houden. “Via Stichting Nederlands Asperge Centrum staat er weer een mooi programma klaar, waar we al van start zijn gegaan met de samenwerking met Jaimy’s Kitchen. Het gehele seizoen zal zij als rasechte Limburgse inspireren met heerlijke recepten zowel klassiek als verrassend”, zegt Renske Hartensveld-Ras (Category Development Manager The Greenery). “Ook zet The Greenery in op de succesvolle campagne #SNACKSPERGE via ons eigen platform Verse Oogst. Dit jaar nemen we de consument mee door een wereldse keuken vol nieuwe recepten die nieuwe consumenten moet verleiden asperges te kopen.” Het blijft uitdagend om met dit product jonge consumenten te verleiden tot het aankopen van asperges. Vandaar dat we meer focus zullen aanbrengen op de geschilde asperges, deze passen qua gemak beter bij deze doelgroep.

 

Meer weten?

The Greenery Growers
Theo Jegerings
t.jegerings@thegreenery.com
06 50 21 46 75

Foto's van Jaimy’s Kitchen www.jaimyskitchen.nl en Walter Gubbels.