Nieuws

Topdrukte bij kooltelers

22 oktober 2021

Topdrukte bij kooltelers

De kooloogst is in volle gang. Het is de drukste tijd van het jaar voor A.S. de Boer B.V. in ’t Veld met de oogst van rode-, witte- en spitskool.  

2021 was een jaar van extreem weer. “We hebben te maken gehad met een nat voorjaar en een droog najaar, waardoor de jonge planten eerst vanwege het natte weer niet goed groeiden en later stagneerde de groei door de droogte. Het wordt geen topopbrengst”, legt Joris de Boer uit. “De kwaliteit is ondanks het extreme weer dit jaar goed. Voor spitskool ligt er nog voor ruim een week werk in het verschiet, voor de rode- en witte kool wordt het eind november/begin december voordat alles geoogst is. Tegelijk met het oogsten draaien er 3 schoningslijnen. Wat ’s morgens wordt besteld, kan ’s middags worden opgehaald.” In de winter schaalt de Boer op naar 4 lijnen wanneer dit nodig is. “De verwachtingen voor komend seizoen zijn goed. Een tegenvallende oogst, dalende productie in Nederland, Polen en Duitsland en een groei in de supermarktscandata, bevestigen dit signaal.”

"We zijn PlanetProof gecertificeerd en hebben geïnvesteerd in zonnepanelen en een windmolen. Daarnaast zorgen we voor een duurzaam bodembeheer", vertelt Joris.

"We zijn PlanetProof gecertificeerd en hebben geïnvesteerd in zonnepanelen en een windmolen. Daarnaast zorgen we voor een duurzaam bodembeheer", vertelt Joris.

Specialisatie en optimalisatie

A.S. de Boer in ’t Veld teelt ongeveer 180 ha sluitkool naast tulpen en aardappelen. In 1991 hebben Ad en John de Boer het bedrijf van hun vader overgenomen. De volgende generatie, Daan (31), Dieuwertje (30) en Joris de Boer (32), zijn dit jaar als eigenaren toegetreden in het bedrijf. “Ons bedrijf is gespecialiseerd in het telen, schonen en verpakken van kolen. We hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in schuren, cellen, koeling en duurzaamheid. We kunnen ongeveer 10.000 ton opslaan en wekelijks 150-500 ton verwerken. Door de continue optimalisatie van onze verwerking en logistiek kunnen wij onze klanten optimaal in hun behoefte voorzien. We zijn PlanetProof gecertificeerd en hebben geïnvesteerd in zonnepanelen en een windmolen. Daarnaast zorgen we voor een duurzaam bodembeheer door niet-kerende grondbewerkingen en het inzaaien van de juiste groenbemesters.”

Intensieve samenwerking
Alex van Klaveren (The Greenery Growers) verkoopt de spitskool van A.S. de Boer. “De klant staat bij hen centraal. Men doet altijd het uiterste om deze tevreden te houden. Kwaliteit en flexibiliteit, 2 kernwaarden waarop je A.S. de Boer altijd kunt vertrouwen.” De Boer beschikt over de faciliteiten om de spitskool te sorteren/wegen, sealen, etiketteren en te verladen richting eindafnemers. “Voor ons bedrijf is het netwerk van The Greenery een meerwaarde”, vertelt Joris de Boer. De witte- en rode kool teelt A.S. de Boer exclusief voor  J.H. Wagenaar (dochteronderneming The Greenery). “De meerwaarde zit hier in de korte lijnen”, aldus Joris de Boer. “We doen al 35 jaar zaken en er is 100% vertrouwen over en weer”, vertelt Fer Smit (in- en verkoper stapelproducten J.H. Wagenaar). “Het is bovendien een zeer flexibel bedrijf, dat inspeelt op de wensen van haar klanten. Zo levert De Boer op verzoek bijvoorbeeld kleine kolen en halve kolen, die geseald zijn.”

Trends in de keuken: Nederlandse kolen in de wereldkeuken
Binnen IRI supermarktscandata zien we voor alle drie de  kolen een groei in omzet en volume, wanneer we MAT week 36 2021 vergelijken met MAT 37 2020. “Hoewel rode-, witte- en spitskool vanuit oudsher vooral gebruikt werden in Hollandse maaltijden, zien we ze tegenwoordig steeds vaker terugkomen in de wereldkeuken. Ze zijn een favoriete (rauwe) toevoeging aan wraps of taco’s”, legt Katinka Bijl (Productmarketeer The Greenery) uit. “Maar ook in de Vietnamese keuken zijn ze graag geziene ingrediënten. Daarnaast blijft het aantal flexitariers en vegetariërs toenemen, en stelen deze kolen steeds vaker de hoofdrol in de avondmaaltijd. Wat dacht je bijvoorbeeld van rode kool plakken uit de oven, of in stukken gesneden spitskool van de grill. Daarnaast is er nog een trend gaande, waar we steeds bewuster worden van de ingrediënten die we gebruiken en steeds minder willen verspillen. Restjes kool kun je supergoed verwerken door ze in te maken of te fermenteren. De hit van dit moment binnen fermenteren is Kimchi. Dit Koreaans groentegerecht is razend populair en heeft een heerlijk pittige smaak. Genoeg dus om uit te kiezen. Laat je verrassen door deze kolen, de verschillende smaken en veelzijdige bereidingswijze!”