Nieuws

Theo Roessen: “In de supermarkt móet ik altijd éven kijken bij de groente en fruit”

8 september 2022

Theo Roessen: “In de supermarkt móet ik altijd éven kijken bij de groente en fruit”

De-paprika-puzzel-passend-maken. Dat is de uitdaging waar Theo zich als senior supply chain planner vruchtgroenten bij The Greenery dagelijks mee bezighoudt. Op 8 september viert hij zijn 25-jarig jubileum bij The Greenery. “Als 13-jarige begon ik in de paprika’s en nu ben ik er wéér continu mee bezig”, vertelt Theo. Geboren en getogen in het Westland is dat eigenlijk niet zo vreemd.

“Je komt al snel in de groente en fruit terecht, of bloemen en planten, natuurlijk. Ik heb ook bij de veiling in Poeldijk gewerkt.” Na zijn studie HEAO Commerciële Economie was het niet gemakkelijk werk te vinden. “Via een uitzendbureau kwam ik wéér uit bij de AGF-sector. Sindsdien kan ik niet meer normaal door de supermarkt lopen. Ik móet toch altijd éven kijken bij de groente en fruit.”

Senior supply chain planner: spin in het web

De functie van Theo, senior supply chain planner, maakt hem een spin in het web: “Ik heb te maken met telers, inkoop, verkoop, productie, supply chain management in het RDC (distributiecentrum – red.) en transport. Daar zit ik tussenin en ik stem alles op elkaar af. Dat doe ik in SAP: daar leg ik orders in en geef ik opdrachten. De routineklussen heb ik vooral in de ochtend. De rest van de dag zijn er allerlei zaken die ik direct op de dag zelf op moet lossen. Dit maakt dat je je werk goed moet kunnen organiseren en heel erg gestructureerd moet werken.”

Het plaatje van bestellingen vanuit de klant en aanvoer vanuit telers kloppend maken. Dat vindt Theo het leukste in zijn werk. “Is er een tekort aan product? Dan kijk ik in overleg met commercie of we de klant een alternatief kunnen geven:  een andere maat of een andere kleur. Als je gaat schuiven bij de één, dan moet je ook gaan schuiven bij de ander. Het is belangrijk dat je flexibel bent want er veranderen continu zaken. Aan het einde van de dag is het fijn als je kunt zeggen, het is weer gelukt.”

Van Henk Elfferich toen, naar The Greenery nú

Theo begon na zijn studie bij Henk Elfferich: “Dat was toen een heel klein bedrijfje waar ik een jaar de inkoop en administratie deed. En de douanepapieren in orde maakte.” Toen hij bij Waling van Geest ging werken maakte hij de overstap naar een iets groter bedrijf: “Hier hielden we ons bezig met de handel naar Engeland. En specialiseerde ik me in de inkoop.” Vijf jaar later startte hij met een nieuwe baan bij Boers Holland: “Ook daar hield ik me bezig met inkoop. Later werden zowel Waling van Geest als Boers Holland overgenomen door The Greenery. Dat gebeurt weleens in de groente en fruit”, vertelt Theo Lachend.”

Van Hollandse groente tot exotisch fruit

Vruchtgroenten, dat is de productgroep waarbinnen Theo werkt. “Paprika’s, dat is al jarenlang mijn ding. Dus, ik weet héél goed waar ik over praat. En, ik eet ze zelf ook nog steeds! De aubergines doe ik ernaast. En, als mijn collega op vakantie is neem ik de komkommers over en de wat kleinere producten zoals pepers en courgettes. In mijn beginjaren had ik ook te maken met exotische groente en fruit. Dan volgde ik daar weer eens een cursus over. En ging ik op werkbezoek bij telers in Spanje en Israël, hierdoor krijg je meer gevoel bij wat je doet.”

Zoveel dingen, zó weinig tijd

Als Theo alles voor elkaar heeft gekregen wat die dag op zijn lijstje staat, dan heeft hij lekker gewerkt. “Er is zoveel te doen, in zo weinig tijd. De uitdaging om de puzzel dagelijks op te lossen én te anticiperen op wat komen gaat, dat geeft een kick. De afwisseling is prettig.” Specifieke wensen voor de komende jaren heeft Theo niet: “Ik heb al van alles gedaan dat bevalt me prima. En wat ik nu doe vind ik ook leuk. De grote veranderingen in afzet, in klanten, enzovoorts. Die houden het interessant en is het ineens 25 jaar verder.”