Nieuws

The Greenery en PLUS introduceren klimaatneutrale aubergines

15 mei 2023

The Greenery levert vanaf deze week klimaatneutrale aubergines aan PLUS. De aubergines zijn afkomstig van De Linge Aubergines uit Bemmel. Hiermee zet The Greenery samen met haar telers een volgende stap in het verduurzamen van haar keten.

The Greenery en PLUS introduceren klimaatneutrale aubergines

Totale CO2-uitstoot in kaart gebracht

Albert Wielink, Kwaliteitsmanager The Greenery: “Medio 2022 is The Greenery samen met teler Jan van der Harg Jr. van De Linge Aubergines gestart om de totale CO2-uitstoot in kaart te brengen. Van de opkweek van de aubergineplant tot aan de aubergine in het winkelschap. The Greenery is hierbij begeleid door de Climate Neutral Group (CNG). In het traject wordt vanuit een 0-meeting de CO2 uitstoot van de gehele supply chain gemeten. Op basis van de inzichten worden verdere stappen genomen om de klimaatimpact te verlagen. De restuitstoot compenseren we door te investeren in duurzame klimaatneutrale projecten. Het doel is een volledig CO2 neutrale teelt in 2050.”

Gasgebruik met ruim 90% gereduceerd

Jan van der Harg Jr: “Als teeltbedrijf zijn we continu bezig om onze impact op onze omgeving zo laag mogelijk te houden. Zo gebruiken we sinds de zomer van 2021 een biomassacentrale om de warmte op te wekken die nodig is om onze aubergines te telen. Hiermee hebben we ons gasgebruik met ruimt 90% gereduceerd. De CO2 wordt ingekocht bij een lokale vuilverbrander die het anders zou uitstoten in de lucht. Daarnaast voorzien we middels 800 zonnepanelen in onze energievoorziening en hergebruiken we ons water. We zijn er dan ook zeker van dat wij in de nabije toekomst volledig klimaatneutraal aubergines telen.”

Verankeren van duurzame productieprocessen

Samen met haar ketenpartners verankert The Greenery duurzame productieprocessen en streven we ernaar om zo min mogelijk afval te produceren. We leggen voedselveiligheids- en milieunormen op en geven richting aan de verduurzaming van de teelt. Hierbij nemen samen met onze telers maatregelen zodat de processen het milieu zo min mogelijk belasten. Dit doen we bijvoorbeeld door de CO2-uitstoot terug te dringen, ons energie- en brandstofverbruik te verminderen, recyclebaar verpakkingsmateriaal te gebruiken en onze reststromen duurzaam te verwaarden.