Nieuws

The Greenery aardbeitelers vallen in de prijzen met de rassen Arabella en Inspire

21 juli 2022

Van 20 t/m 26 juni vond in de Green House op de Floriade de ‘Week van de Aardbei’ plaats. In deze week konden de bezoekers kennis maken met de verschillende aardbeien die in Nederland geteeld worden. Daarbij hoort uiteraard ook een smaakproef voor het publiek en een beoordeling van het totale product door een vakjury. Op donderdag 23 juni mocht het publiek zijn oordeel geven over de ingezonden aardbeien. Op 20 juli werden de winnaars bekend gemaakt. De Arabella en Inspire aardbeien van The Greenery komen als grote winnaar uit de bus. Daarnaast is de publiekprijs gewonnen door Greenery-teler David van Sprundel uit Etten-Leur met het ras Sonsation.

The Greenery aardbeitelers vallen in de prijzen met de rassen Arabella en Inspire

The Greenery aardbeitelers vallen in de prijzen met de rassen Arabella en Inspire
De winnaars van de smaakproef op een rij. Van links naar rechts Camiel Karremans en Arno Loos van Kwekerij Loos, David en Wendy van Sprundel van Tuinderij de Hoge Akker en Rob van der Weele van The Greenery

Iedere teler, veredelaar of afzetorganisatie had de mogelijkheid om product in te zenden. In totaal waren er vanuit de aardbeiensector elf inzendingen waaruit de ‘lekkerste aardbei’ kon worden gekozen. De uitslag kwam tot stand door een afzonderlijke beoordeling door een vakjury bestaande uit horeca, pers en agf-producenten en consumenten. De vakjury beoordeelde iedere inzending op basis van 9 criteria. De publieksprijs kwam tot stand op basis van het oordeel van 238 consumenten die alleen konden aangeven welke aardbei het lekkerste was.

The Greenery aardbeitelers vallen in de prijzen met de rassen Arabella en Inspire
238 consumenten beoordelen de ingezonden aardbeien

Rob van der Weele, Senior Productmanager Fruit bij The Greenery:

We zijn zelf overtuigd van de keuzes die we maken voor onze aardbeirassen en de telers met wie we samenwerken, maar een top 3 vanuit de vakjury én de publieksprijs voor één van onze telers is de kroon op onze gezamenlijke inspanningen!

Grote winnaar onder de inzenders was Kwekerij Loos. Arno Loos bezette met de door hem geteelde Arabella en Inspire aardbeien de eerste en tweede plek van de vakjury. Arno: “Al sinds het ontstaan van ons bedrijf willen we ons onderscheiden door een uitstekende kwaliteit en smaak van onze aardbeien. Samen met mijn vrouw Sandra en onze medewerkers innoveren we continu op het gebied van raskeuze, teeltechnieken en duurzaamheid."

Dat onze inzet loont vinden we natuurlijk geweldig en motiveert ons alleen meer om op onze werkwijze voor te zetten.”

De Arabella en Inspire aardbeien komen allebei voort uit de rassenprogramma’s waar The Greenery al jarenlang op inzet. Klaas de Jager, agronomist The Greenery: “The Greenery streeft continu naar het lekkerste fruit voor consumenten en het beste rendement voor haar telers. Samen met veredelaars als Plant Sciences Inc. ontwikkeling en testen we continu nieuwe, smaakvolle rassen. We zijn dan ook erg blij met de uitkomsten van de smaakproef.”

De publieksprijs was voor David van Sprundel van Tuinderij De Hoge Akker uit Etten-Leur. David: “Je weet het nooit, maar we hadden het wel gehoopt dat we in de prijzen zouden vallen. We krijgen mensen uit de weide omgeving van Etten-Leur op ons bedrijf om aardbeien te halen. De reden: omdat ze zo lekker smaken. We telen in de volle grond en de grond is bij ons erg goed. Dat maakt dat we al jaren heerlijke aardbeien kunnen oogsten. We hopen met deze prijs nog meer mensen naar de regio én naar ons bedrijf te trekken.”

Zowel de Arabella en Inspire aardbeien zijn te koop bij verschillende Nederlandse retailers en onder het merk Sweet and Sunny. Alle consumenten kunnen dus volop genieten van de lekkerste aardbeien.

Meer informatie

Rob van der Weele

Rob van der Weele

Senior Product Manager Zachtfruit
+31 (0)622 482 293
The Greenery Growers