Nieuws

Mendix: complexiteit in het kwadraat. Of simpel bouwen met blokjes?

14 maart 2022

Mendix: complexiteit in het kwadraat. Of simpel bouwen met blokjes?

Ontwikkelaar Daniël Vermeulen vertelt hoe Mendix bijdraagt aan de ambities van The Greenery op het gebied van Digitalisering. Wat zijn de mogelijkheden van dit op Java gebaseerde programmeersysteem? En, hoe gebruikt The Greenery Mendix om slimmer (agile) te kunnen werken?

‘Of Mendix te vergelijken is met LEGO®?’, die vraag krijgt Daniël vaker: “In zekere zin klopt dat: veelgebruikte handelingen worden letterlijk in blokjes gevat. Je hoeft niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden. De mogelijkheden met de bouwstenen zijn oneindig. En Mendix sluit goed aan op heel veel externe systemen. Is iets nog niet beschikbaar? Dan kun je het zelf programmeren. De simpele blokjes in Mendix kun je als ontwikkelaar open klikken om de meer complexe informatie te zien.” Een ding is zeker, vertelt Daniël: “Hoe simpeler een systeem er aan de voorkant uitziet, hoe complexer de achterkant vaak is.”

Complexiteit versimpelen

En juist die complexiteit is wat het werken met Mendix zo interessant maakt voor deze ambitieuze ontwikkelaar. “Als consultant heb ik veel bedrijven gezien. Uiteindelijk koos ik heel bewust voor The Greenery vanwege de complexiteit van de organisatie en haar processen. Ik krijg hier te maken met de hele supply chain”, vertelt Daniël enthousiast. “Het grappige is dat ik nu continu bezig ben dit alles simpeler te maken. Hierbij werk ik met de Agile scrum methode. Ik analyseer bestaande processen en vereenvoudig deze door te innoveren. In Mendix kun je data ophalen die je toch al beschikbaar hebt; dat is makkelijker voor de gebruiker, vermindert het aantal fouten, en bespaart tijd. Ik zie nog volop ruimte voor groei op het gebied van Digitalisering. En Mendix helpt daarbij!”

Gebruikerservaring centraal

Binnen The Greenery werkt Daniël als enige met Mendix. “Ik help interne klanten hun vraag te verduidelijken. En bedenk de best mogelijke technische oplossing voor hun wens in Mendix. De gebruikerservaring staat hierbij telkens centraal. Want, natuurlijk moet je de systemen met elkaar laten ‘praten’. Maar, de gebruiker moet er uiteindelijk mee uit de voeten kunnen. De bedrijfsprocessen die voorheen in oudere systemen zaten, op papier stonden en in Excel-sheets leefden, bouwen we nu in Mendix. Daarmee borgen we kennisbehoud. En met de technologische ontwikkelingen op onze platforms helpen we telers, klanten én interne gebruikers.”

Webshop, GreenChain, Greenloan én meer

Daniël ontwikkelt nieuwe functionaliteiten voor Webshop, GreenChain (telerportaal), MijnGreenery (klantportaal), Greenloan (vermogensbeheersysteem telers) en Workflow (onderdeel Mendix dat werkprocessen omvat). “Maatwerk in Mendix maakt het mogelijk in de webshop producten van telers te plaatsen die pas later beschikbaar komen. Daar zijn zowel verkopers als klanten bij gebaat. Bij een product staat dan een label dat informatie geeft over de beschikbaarheid. Ook bouwden we geavanceerde analytics in zodat we de customer journey nóg beter in kaart kunnen brengen. Zo kunnen we de webshop op gebruikersbehoeften afstemmen. De nieuwste optie voor klanten is het instellen van productfavorieten. Je krijgt dan een automatische melding, en indien gewenst een mooi, stilistisch e-mailtje als er bijvoorbeeld weer asperges zijn. Ook kunnen er sinds kort labels zoals ‘Nu scherp geprijst’ aan producten gehangen worden. En is er een functie om producten uit te lichten.” Al die ontwikkelingen in de webshop maken hem trots, vertelt Daniël.

“Ook GreenChain is gebaseerd op Mendix en omvat de volledige supply chain voor telers. Zij kunnen hierin een prognose aangeven van het productvolume, de daadwerkelijke levering, het fustgebruik, de logistiek, én de salescontracten. GreenLoan is een nieuw vermogensbeheersysteem waarin we de leningen van leden beheren. Bij de start dacht ik na over de architectuur, en aan het einde was ik betrokken bij de oplevering. Als je het ziet, zou je niet zeggen dat er allerlei complexe logica achter zit. Als gebruiker zie je bijvoorbeeld staan: ‘Nieuwe lening’, een melding van 1 regeltje. Maar het systeem heeft dan het type lening bepaald gebaseerd op data."

Van idee naar prototype in één week

“Als ik iets nieuws bouw, kan ik meestal in een week iets leuks opleveren. Dit komt doordat ik door Mendix minder tijd kwijt ben aan programmeren. We starten door het verfijnen van een idee tijdens een overleg, bouwen en testen de eerste testversie, leggen deze voor aan de (interne) klant én verzamelen de feedback voor een volgende versie. Zo kunnen we het product verder itereren (ontwikkelen). Ik heb dus een technische rol maar zit toch dichtbij de gebruikers van het systeem. Dat maakt mijn functie heel erg interessant.”

Meer weten?