Nieuws

Machine-operator Fred viert zijn 25-jarig jubileum!

5 juli 2023

Machine-operator Fred viert zijn 25-jarig jubileum!

Fred Overbeeke (52) is 25 jaar in dienst bij The Greenery. Deze doorgewinterde machine-operator zorgt ervoor dat de verschillende verpakkingsmachines in het RDC in Barendrecht draaien. “Ik ben verantwoordelijk voor de machines, stuur de mensen aan en werk deze Nederlandstalige en anderstalige collega’s in (in het Nederlands, en Engels).”

Hoe hij dit vak geleerd heeft? “Ik was eerst productiemedewerker en leerde de machines te bedienen door mee te kijken én mee te draaien. Er zijn tegenwoordig ook best veel verschillende machines, bijvoorbeeld productspecifieke zoals voor knoflook, en daarnaast ook de topseal-verpakkingen, of productielijnen waarbij het product in een netje verpakt wordt.”

De werkdag van een machine-operator

“Mijn werkdag begint met het opstarten van de computer en het openen van de opstartlijst in SAP. Je bekijkt of de machine schoon is; dat moet je goed controleren voordat je begint. Dan stel je de machine in. Zodra de mensen binnenkomen, kun je gaan draaien. Soms heb je weleens een storing in de machine, die los ik vaak zelf op. Maar, als ik er niet uitkom dan vraag ik de Technische Dienst erbij.”

Van Scheepvaart & Transport naar Groente & Fruit

“Ooit zat ik op het Scheepvaart en Transport college: ik wilde de haven in en met vervoersprojecten aan de slag. Ik ben ook loodgieter geweest, heb schoonmaakwerk gedaan, en in de bloemen en planten gewerkt. Daarna ging ik aan de slag binnen de AGF, bij Broers (later Univers) en weer later bij The Greenery. Een beetje plezier hebben met je collega’s, en lekker bezig zijn dat vind ik het allerbelangrijkste.”

In beweging

“Ik beweeg veel: iedere dag ga ik op de fiets naar het werk vanuit Rotterdam Alexander naar Barendrecht; dat is zo’n 45 minuten fietsen. En ik wandel graag met mijn drie honden. Ook kijk ik graag naar voetbal: ik ben al 40 jaar trouwe Sparta-fan. In mijn vrije tijd reis ik met het openbaar vervoer. Treinen vind ik geweldig: als vervoersmiddel, maar ook het fotograferen van treinen. Thuis heb ik zelfs modeltreintjes. Over het werk zou ik inmiddels een boek kunnen schrijven, maar ik heb thuis ook een vrouw en zoon. Dus, daar kom ik niet aan toe”, vertelt Fred lachend.