Nieuws

Intensieve samenwerking broccoliteler

13 mei 2022

Het planten van broccoli is in volle gang. Het is één van de drukste tijden van het jaar voor de Maatschap Holwerda & Zn. in Lioessens. The Greenery Growers en de familie Holwerda werken vanaf dit jaar nauw samen om met 100 ha en met 'slimme' teeltmethodes Europese retailers en online spelers te voorzien van Nederlandse broccoli.

Intensieve samenwerking broccoliteler

“Van 1 april tot en met 31 juli planten wij broccoli. Voor de spreiding in afzet telen we 5 ha onder doek, wat ook wild- en vorstschade voorkomt. Voor de zomerteelt van broccoli planten we het ras Ironman. Dit is een betrouwbaar ras en komt gemiddeld het beste uit de bus. In de herfst telen we er nog wel wat andere rassen naast. Beetje spreiding is nooit verkeerd. In week 25, medio juni, verwachten we de eerste broccoli te kunnen oogsten”, vertelt Jan Jippe Holwerda. “De verwachtingen voor komend seizoen zijn goed. Goede kwaliteit, dalende productie in Nederland, Polen en Duitsland en een groei in de supermarktscandata, bevestigen dit signaal.”

Samenwerking The Greenery Growers

“Vorig jaar zijn we in gesprek geraakt met The Greenery Growers om 100 ha Nederlandse broccoli te telen voor haar klanten, waaronder diverse retailers en online spelers. The Greenery Growers realiseert korte lijnen tussen de teler en de klant. Zo is er afstemming over de verwachte beschikbaarheid, de kwaliteit, de invloeden van het weer, wanneer er acties gepland moeten worden, of júist niet. De klant is hierdoor in staat om goede keuzes te maken en wij vinden een betere aansluiting op onze teeltplanning”, geeft Jan Jippe aan. “We kunnen snel schakelen om verbeteringen door te voeren. Zowel naar de teler als naar de klant toe. Dat is essentieel omdat de productketen aan alle kanten onder druk staat, door een energiecrisis, extreem hoge grondstofprijzen, enzovoorts. Dat vraagt om extra goede afstemming met je verkoopkanaal”, concludeert Dick Bakker (verkoper The Greenery Growers) . “Tot nu toe bevalt de samenwerking goed. Er is duidelijke communicatie over en weer. We waren op zoek naar een betrouwbare partner die een lange termijn visie heeft met grote volumes en die hebben we gevonden."

”Specialisatie

Specialisatie en jarenlange ervaring

De Maatschap Holwerda is gevestigd aan de Friese waddenkust (Lioessens). “Ik vorm samen met mijn broer Tjerk (24)  vader Jippe (60) en moeder Jannie (60) de Firma”, vertelt Jan Jippe (25). “Ons bedrijf is gespecialiseerd in het telen, koelen, schonen, sorteren en verpakken van broccoli. We hebben recent geïnvesteerd in een nieuwe inpaklijn, sorteerlijn en koelcel. Twee zelf gebouwde oogstwagens verzorgen de oogst.” Kortom alle machines die behoren bij een goed groentebedrijf zijn aanwezig. De Maatschap heeft jaarrond 2 vaste medewerkers in dienst en in het seizoen worden 15 losse arbeidskrachten extra ingezet. “We zijn PlanetProof gecertificeerd. Voor nu telen we alleen broccoli in Nederland. Wie weet komen daar in de toekomst nog andere producten bij.” Aan ervaring geen gebrek binnen dit bedrijf. “Broccoli telen doet ons bedrijf al zo’n 25 jaar. Eerst in Nederland en van 2017 tot en met 2021 in Tsjechië. Het bedrijf in Tsjechië is inmiddels verkocht, gelukkig voor de start van de oorlog in de Oekraïne. We willen nu eerst in Nederland alles goed op de rit hebben en dan kijken we wel of we in toekomst eventueel weer naar het buitenland gaan. Wie weet wat de tijd ons brengt.”

”Specialisatie

Smart Farming

Maatschap Holwerda doet ook mee met het project Smart Farming: Broccoli. De broccoliteelt kampt momenteel met uitdagingen op het gebied van personeel en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het wordt steeds lastiger om (tijdelijk) personeel te vinden om het fysiek zware en belastende werk van de broccoli-oogst uit te voeren. Tegelijkertijd is er toenemende (internationale en maatschappelijke) druk om minder gewasbeschermingsmiddelen in te zetten voor de broccoliteelt. Om deze uitdagingen op een duurzame wijze te kunnen oplossen, wordt er gekeken naar het gebruik van precisietechnologieën en data in de broccoliteelt. “Dit project spitst zich voornamelijk toe op het ontwikkelen van een real-time harvest schedule. Het einddoel is om beter inzicht te krijgen in de oogstvolumes. Met daaraan gekoppelde afzet mogelijkheden. Zowel bevorderlijk voor de teler als voor de eindklant”, concludeert Jan Jippe.

Oogstrobot Californië

Onlangs zijn vader Jippe en zonen Jan Jippe en Tjerk 5 dagen naar de Amerikaanse westkust geweest, naar de staat Californië. Samen met collega-telers uit Friesland, Noord-Holland, Brabant, Limburg en een Amerikaanse ontwikkelaar hebben zij meerdere teelt- en verwerkingsbedrijven bekeken. Speciale aandacht was er voor de broccoli oogstrobot die daar draait. “Onze bijdrage was input leveren voor het Europese model dat ze gaan ontwikkelen. Het principe van de machine werkt prima, maar de robot moet nu verder afgewerkt worden op detailniveau. Dit is het moeilijkste traject. De inzetbaarheid hier op het bedrijf, hangt af van de ontwikkelingssnelheid van de Amerikanen. Het liefst zo snel mogelijk”, aldus Jan Jippe.

Trends broccoli

Broccoli is een groente die graag door Nederlanders gegeten wordt. Cijfers vanuit GFK laten zien dat de penetratie even hoog blijft vergeleken met vorig jaar op 69,7%.  Consumenten die broccoli eten zijn in 2021 iets meer broccoli gaan eten, het gemiddelde volume stijgt licht. Het blijft een groente die populair is in huishoudens met kinderen. Binnen gemak zien we broccoli ook steeds vaker terugkomen. Dick is enthousiast over deze ontwikkeling. “Voorgesneden in kleinverpakking voor kleinere huishoudens, diepvries broccoliroosjes maar ook in combinatie met een kleintje bloemkool en vergeet de broccolirijst niet. Een goede ontwikkeling want de Nederlandse consument eet nog steeds te weinig groente per dag.  Daarnaast vindt de consument het steeds belangrijker om producten van Nederlandse bodem en uit het seizoen te eten. Wij zijn er klaar voor.”

Voor informatie of verkoop

Dick Bakker

Dick Bakker

Verkoper Vollegrond
+31 (0)651 610 553
The Greenery Growers