Nieuws

Innovatie bij Westlandpeppers: een pittig verhaal

7 december 2021

Innovatie bij Westlandpeppers: een pittig verhaal

Dolf en Lisette Boekestijn vertellen gepassioneerd over innovatie bij dit Westlandse familiebedrijf: “Wij willen vooruitlopen, proberen graag dingen uit, én pakken het direct groots aan”, vertelt Lisette. “Innovatie is noodzakelijk om je bestaansrecht te garanderen”, vult Dolf aan. “Als je niet vernieuwt, dan eindigt je bedrijf.”

“Energiecrisis, klimaatcrisis, coronacrisis? Ja, het is weleens pittig, maar dankzij innovatie blijven wij overeind. Wij vinden het ook écht leuk! Het zit bij mijn broers Henk en Pieter en bij mij in de genen. In 1930 teelde mijn opa hier al, en daarna mijn vader. Ook zij ontwikkelden het bedrijf continu: eerst werden hier druiven, perziken, prei, bloemkool, vleestomaat, groene paprika en botersla geteeld. En nu dus pepers en snoeppaprika. Ook de jongste generatie: mijn dochters Lisette en Mirjam en mijn neven Thijs en Sjors stimuleren de innovatie”, vertelt Dolf trots.

Oneindige reeks innovaties
Er lijkt dan ook geen eind te komen aan de reeks innovaties bij The Greenery-teler Westlandpeppers. Lisette: “In 2013 startten we met onze webshop, we hebben 1.945 zonnepanelen geplaatst, onlangs hebben we ons wagenpark vernieuwd met 7 elektrische auto’s, dit voorjaar openden we onze 2e droogcel, en in 2024 stappen we gedeeltelijk over op aardwarmte.” En, zo vertelt Dolf: “Jaarlijks lanceert Westlandpeppers nieuwe soorten en rassen, vaak in samenwerking met partners. Zoals met veredelaar – en buurman in De Lier – RijkZwaan. En ook met veredelaar Enza zaden werken wij veel samen. Soms lopen we zelfs op de troepen vooruit en moeten we de vraag nog creëren”.

Aji charapita: dé nieuwste pepersoort
Lisette: Aji charapita is ons nieuwste product, dit kleine pepertje wordt ook wel het ‘Peruaanse goud’ genoemd.” “Het duurste pepertje ter wereld”, vult Dolf aan. Westlandpeppers voert ongeveer 35 soorten verse en 35 gedroogde producten, en diverse verse kruiden en sauzen. Ieder jaar breiden zij uit: “In 1 kas hebben we aan de zijkant proefpaden met een paar planten en daar proberen we – op kleine schaal - nieuwe soorten uit”, vertelt Lisette. En, legt Dolf uit: “Als wij een nieuw ras creëren dan blijft dit minimaal 1 jaar exclusief voor ons. Daarna werken we met licenties en gaat het zaad bijvoorbeeld ook naar Spanje”.

Trends: minder zout, méér smaak
De enorme hype om te kunnen zeggen dat je het ‘heetste pepertje’ hebt geproefd? Die is wel zo goed als voorbij. “Mensen gaan nu meer voor de smaak; ze gebruiken ook minder zout en méér specerijen. Consumenten zijn – mede door corona – meer thuis gaan koken. In nieuwe kookboeken wordt ook vaker gebruikgemaakt van diverse soorten pepers. Na het Mexicaanse, zien we nu een opkomst van Aziatische en Zuid-Amerikaanse gerechten. Daar passen onze pepers prima bij, zoals de Aji Amarillo die ineens aanslaat en vooral gebruikt wordt in ceviches”, volgens Lisette.

 

Nieuwe verpakkingswet
Momenteel bereidt Westlandpeppers zich voor op een nieuwe verpakkingswet, waardoor karton en plastic in 2024 niet meer samen gebruikt mogen worden: “We onderzoeken nu de mogelijkheden voor een bakje dat volledig uit karton bestaat. Je moet straks aan de eisen voldoen. En tegelijkertijd je product lang houdbaar, én verkoopbaar houden”, aldus Dolf. “Je hebt ook een gerichte ‘Ja’ nodig van klanten, de markt moet er klaar voor zijn”, vult Lisette aan. “Zijn er eenmaal een paar over de streep? Dan volgen er meer. Zodra de nieuwe wet komt, staan wij paraat!”

Meer weten?
www.verseoogst.nl/telers/westlandpeppers
www.westlandpeppers.com/nl/