Nieuws

ICT’er Arjan van Velden: “De ICT-wereld staat nooit stil”

23 juni 2022

ICT’er Arjan van Velden: “De ICT-wereld staat nooit stil”

Vandaag is Arjan van Velden (medewerker ICT Technische Infrastructuur, Barendrecht) 25 jaar in dienst bij The Greenery! Van de overgang van de fax naar de introductie van e-mail tot thuiswerken en beeldbellen met Teams. Arjan zit al jaren bovenop de nieuwste ontwikkelingen.

“De ICT-wereld staat nooit stil”, vertelt Arjan enthousiast: “Dat zie je nu ook met het beeldbellen, door de pandemie is dat met het vele thuiswerken in een stroomversnelling gekomen.  We hebben vaker grote projecten waarbij we denken: ‘als we dat hebben afgerond dan hebben we het éven wat rustiger’. Maar nee hoor, het blijft – gelukkig - altijd doorgaan. Ik doe de projecten samen met een leuk team: iedereen heeft zijn eigen specialisme, en toch heb je elkaar nodig en werk je samen. De vrijheid die ik in mijn werk ervaar vind ik prettig.”

Issues oplossen

Werkt er iets niet, of niet goed op ICT-gebied, dan raakt je dat als medewerker meteen. Arjan schiet dan graag te hulp: “Als ik een groot probleem snel kan oplossen heb ik echt een topdag. Zodat iedereen door kan met zijn werk en er geen storingen zijn.” Bel je de ICT-Helpdesk dan krijg je Arjan echter niet persoonlijk aan de telefoon:  “De helpdesk is extern, zij horen je probleem aan en kijken of ze het kunnen oplossen. Lukt dit niet? Dan gaat het door naar de tweedelijns. Als mijn collega’s er daar niet uitkomen dan pas komt het bij mij terecht. Als je een medewerker kunt helpen met kleine issues dan kun je iemand ook heel blij maken door het probleem op te lossen.”

Proefkonijn op de MTS

Arjan wist eigenlijk niet zo goed wat hij wilde worden. Maar één ding was wél duidelijk: techniek vond hij altijd al interessant. Na de MAVO besloot hij daarom MTS Technische informatica te gaan doen: “Kennis van computers had ik toen nog niet, maar het trok me wel. Als eerste lichting van de opleiding was je soms proefkonijn; dat had voor- en nadelen. Gelukkig had ik twee goede stage-adressen. Daar zag ik hoe het er in de praktijk aan toegaat. En, toen snapte ik ineens waarom ik bepaalde vakken kreeg op school. ‘Had ik nou maar wat beter opgelet’, dacht ik toen. We starten met 32 studenten, en uiteindelijk rondden we met 6 mensen de opleiding af.”

Je draai vinden

Bij zijn stages werkte Arjan in een Windows-omgeving, in zijn eerste baan bij Disselkoen (dat later door The Greenery overgenomen werd) moest hij ineens overschakelen naar een Apple-omgeving: “Dat was wel even wennen. Bij mijn stage hadden we al e-mail en hier – in de groente- en fruitwereld – nog niet. En natuurlijk moet je sowieso ook altijd even je draai vinden in het begin en wennen aan de mensen. Mijn eerste opdracht werd het introduceren van e-mail; eerst werden er alleen geinige plaatjes doorgestuurd, maar langzamerhand zag men de voordelen er wel van in. En, we stapten over naar een Citrix-omgeving.”

Van handscanner tot Office 365

Wat doet zo’n ICT-afdeling eigenlijk allemaal? “Wat we doen is heel breed”, deelt Arjan. “Van telefonie, en handscanners in de loods, tot kantoorautomatisering en specifieke applicaties voor verschillende bedrijfsonderdelen, en diverse netwerkonderdelen. Je kunt niet meer alles zelf doen dus we besteden ook zaken uit, zoals reparaties, de servicedesk en het datacenter. We zijn nu volop bezig met het Office 365-project. Voor Teams ben ik ook champion (interne vraagbaak - red.) voor mijn eigen afdeling."

"Dat is eigenlijk vrij gemakkelijk want ICT’ers weten het meestal toch wel. Als ze het niet weten dan kunnen ze het meestal al snel vinden via Google”, vertelt Arjan lachend. Hij vervolgt: “Ook bij verhuizingen staat de afdeling paraat om te ondersteunen. In een weekend een heel bedrijf verhuizen, dat is veel werk. Gaat het om één afdeling dan is het wat beter te overzien. Ook het virtualiseren en verplaatsen van alle hardware servers naar een datacenter was zo’n groot project waar heel wat uurtjes in gingen zitten.”

Blik op de toekomst

Zijn er straks nog medewerkers van The Greenery, of zijn die allemaal vervangen door robots? “Nou, dat is een lastige vraag. Robotisering en Artificial Intelligence (AI) zie je natuurlijk steeds meer. Het moet blijken in hoeverre we dat gaan inzetten. We hebben nu natuurlijk ook al robots op het gebied van Robotic Process Automation (RPA). Daardoor worden bepaalde taken softwarematig opgelost. Niets staat vast; we weten niet wat er over een halfjaar komt. Welke ontwikkelingen zijn er in de buitenwereld? En wat wil het bedrijf intern? Bij ICT zeggen we altijd: ‘we kunnen heel mooie dingen neerzetten als het budget er maar voor is’.”