Nieuws

“Het product móet gewoon goed zijn”, stelt regiocontroleur Peter Moras

1 februari 2023

“Het product móet gewoon goed zijn”, stelt regiocontroleur Peter Moras

‘Nu heb je een baan voor het leven’, zei de vader van Peter Moras (regiocontroleur) toen hij bij de veiling begon. “Ik was jong en dacht, nou dát moet ik nog maar zien.” Op 1 februari is Peter al 40 jaar in dienst bij The Greenery. Ontdek waarom hij gebleven is, én zijn werk nog altijd met véél plezier doet!

Wil je Peter feliciteren? Reageer onder het bericht op LinkedIn.

Groente of fruit? Het is Peter om het even: “Een goed eetbaar product uitleveren samen met de teler, dat is waar het om draait! Als ik op een bedrijf loop, vraag ik me eerst af: ‘Zou ik het zelf kopen, ja of nee? Die keuze maak je héél snel’.”

Vrijheid en verandering
“Het allerleukste van mijn werk vind ik de vrijheid die ik heb om mijn werk invulling te geven. En alle veranderingen: er gebeurt zoveel en alles gaat zó snel. De vergaande automatisering, zowel bij The Greenery als bij de telers, vind ik de belangrijkste verandering. Het is als een trein die héél even stopt en waar je direct in móet springen.”

Van heftruckchauffeur naar regiocontroleur
“Ik ben in veiling Langedijk en omstreken in Noord-Holland begonnen als heftruckchauffeur in het fust. Daarna ging ik naar de neerzethal, daar beheerde ik een ‘koelhuisje’. In de hal werkte ik voornamelijk met sluitkool: rode en witte kool. We fuseerden met West Friesland Oost in Zwaagdijk. Daar werkte ik ook op de heftruck. Later werd ik gevraagd voor het Fruithuis voor de verlading van appels en peren. Dat deed ik tot René Swagerman (destijds hoofd keurmeester, nu senior verkoper vollegrond – red.) me vroeg of ik keurmeester wilde worden. Ik sprak de taal van die telers; dan sta je eigenlijk al 1-0 voor. Ik liep een tijdje mee met een vertrekkende keurmeester. Eerst dacht ik ‘nee dit is niet mijn ding’. Maar René zei: ‘Ga nog maar een paar weken door’. Dat heb ik gedaan en uiteindelijk werden het iets meer weken.”

Als regiocontroleur op pad
Peter heeft 6 collega’s in zijn team, de meesten zijn ook regiocontroleur. Hij woont zelf in Noord-Holland en daar vandaan bezoekt hij bedrijven in zijn eigen provincie maar ook in Friesland, Groningen en de Noordoostpolder: “Als regiocontroleur ga ik bij de telers langs en controleer ter plekke de producten. Want, tegenwoordig wordt circa 95% waar ik verantwoordelijk voor ben ‘af tuin’ verladen”. Deze manier van werken is sneller én duurzamer. “Eigenlijk zit ik altijd op de weg, ik rijd zo’n 40.000 kilometer per jaar in het Verse Oogst-busje. Soms rijd ik zelfs naar Zeeland.”

Telers begeleiden en adviseren
“Ik begeleid en adviseer bestaande én nieuwe groentetelers op het gebied van de kwaliteit, de juiste aanduidingen, presentatie en QCOne: het zelfkeurprogramma. En, er komt ook een stukje begeleiding op het perceel bij.” De rol van regiocontroleur is veranderd: “Het is eigenlijk gegaan van ‘vertellen hoe ’t moet’ naar ‘meedenken, adviseren en samen doen’.
Ik word nu veel eerder in het proces van de teler betrokken. Samen zoeken naar een goede oplossing voor de uitdagingen die je tegenkomt, dat scheelt enorm in de kosten, want hierdoor heb je minder afkeuringen.”

Fruit controleren is nieuw voor Peter: “Sinds kort controleer ik ook fruit: je verzamelt het, meet de hardheid, brix-waarde en doe houdbaarheidsproeven. Zo bekijk je welke partij als eerste verkocht moet worden.” Als Peter niet op pad is, werkt hij op het Wagenaar-kantoor: “Daar heb ik contact met verkoopcollega’s over de kwaliteit en volumes van de producten.”

Je eigen pad vinden
“Ik ben er trots op dat ik het ‘pad’ van controleur gevonden heb. Mijn echtgenote heeft daar altijd 100% achter gestaan. Dat is niet altijd makkelijk: als ik thuis kom ben ik lichamelijk niet moe, maar geestelijk soms wel. Dan kan ik thuis met mijn gedachte afwezig zijn omdat er dan op een dag teveel tegelijk gebeurt. Die steun geeft rust. Ook heb ik de voordelen ontdekt van jezelf kwetsbaar opstellen. Daardoor heb ik veel kunnen leren van zowel collega’s als telers.” 20 jaar geleden gaf zijn vader hem nog één ‘opdracht’ mee: “Houd je staande in deze woelige wereld.” “Dat zei hij vlak voor zijn overlijden”, vertelt Peter. “Vooralsnog lukt dat aardig. Het vak van regiocontroleur geeft mij veel voldoening en plezier!”