Nieuws

Handig, snel én minder foutgevoelig werken in de Fustloods

21 januari 2022

Handig, snel én minder foutgevoelig werken in de Fustloods

Machines die de groente- en fruitkratten automatisch wassen, in- en uitklappen, sorteren, sealen en labelen? Dit gebeurt nu al! Zelfs het tellen gaat al automatisch voor een gedeelte van de kratten. Dit doen wij met een zogenaamde ICON-cabine.
Álle kratten automatisch tellen? Dat is een wens voor de toekomst. Hikmet Yilmaz, meewerkend voorman in de Fustloods van The Greenery, vertelt met passie over de nieuwste innovaties.

In de Fustloods is het iedere dag een drukte van jewelste. Per dag komen er namelijk ruim 325.000 verschillende soorten kratten (fust – red.) binnen. Deze lege kratten moeten worden ingenomen, schoongemaakt, gesorteerd, geteld en weer worden uitgegeven.

Niet meer elke dag tellen

“Werken in de fustloods is een hectische baan, maar ik doe dit werk al 25 jaar met heel veel plezier. Door nieuwe systemen en werkwijze hoeven we niet meer elke dag de kratten te tellen. Dat doen we nog maar 1 keer per week op zondag. De kratten die ongesorteerd uit Engeland komen, worden volautomatisch geteld”, legt Hikmet uit.

Wassen in een razend tempo

Voor het wassen van de kratten zijn 2 verschillende machines in gebruik. Een machine speciaal voor de niet-inklapbare starkratten. En een machine die inklapbare kratten wast. “De laatste wasmachine noemen we op de werkvloer de klapmachine. Echt een megagrote wasstraat die bestaat uit 2 lijnen. Deze machine wast niet alleen, maar klapt de kratten ook automatisch in en uit, sorteert de code, sealt en labelt de kratten zodat wij ze weer makkelijk en geordend kunnen uitgeven”, aldus Hikmet. De klapmachine verwerkt maar liefst 250.000 inklapbare kratten per dag. En dat 24 uur per dag, 6 dagen in de week. De starkratten wasmachine heeft het minder druk, die wast zo’n 30.000 kratten per dag, 5 dagen in de week.

Handmatig tellen op zondag

Naast het schoonmaken en ordenen van de kratten is het tellen een belangrijke activiteit. “Ja, dat klopt inderdaad en dat doen we dus om de beurt op zondag. Tijdens de telling gebruiken we zogenaamde tellijsten die we digitaal invoeren via het systeem van EPS, de leverancier van de kratten. Aan de hand van de tellingen kan EPS een planning maken voor de week erna”, legt Hikmet uit. Het merendeel van de kratten komt gesorteerd op dubbele pallets binnen en wordt handmatig geteld.

Automatisch tellen met een ICON-cabine

De kratten uit Engeland zijn niet gesorteerd en kunnen dus niet handmatig worden geteld. Hikmet: “Voor de levering uit Engeland maken we gebruik van de zogenaamde ICON-cabine. Deze cabine maakt zowel aan de linker als aan de rechterkant foto’s van de pallet. Binnen een paar seconden herkent de ICON-cabine welke kratten er op de pallet staan. Echt superhandig, snel en minder foutgevoelig. Daarom gaan we in de toekomst alle kratten en kisten op deze manier tellen.”