Nieuws

Egbert van Alphen 25 jaar bij Dijco: “We zijn een topatleet in de transportwereld”

11 mei 2022

Egbert van Alphen 25 jaar bij Dijco: “We zijn een topatleet in de transportwereld”

Wie het internationaal transportbedrijf Dijco ook maar een beetje kent, weet dat de naam onlosmakelijk verbonden is met die van directeur Egbert van Alphen. Je mag gerust stellen dat hij het gezicht is van de organisatie. Samen met de kenmerkende – en met groen Dijco-logo gesierde -  vrachtwagens natuurlijk. “Mijn hart gaat nog steeds sneller kloppen als ik onze wagens zie rijden en ik probeer zelf af en toe nog steeds een rit mee te pakken.” Een gesprek met Egbert die op 20 maart officieel 25 jaar in dienst was maar in werkelijkheid al veel langer mee loopt binnen de organisatie.

Op zijn 14e jaar (in 1981) begon Egbert zijn loopbaan bij Dijco, toen nog gevestigd in Den Hoorn bij Delft. “Na school ging ik in mijn vrije tijd helpen met het wassen van de vrachtwagens en mocht ik mee rijden. En ik hielp met laden en lossen; een proces dat toen ook nog gedeeltelijk met de hand gebeurde. Tot 1990 heb ik vakantiewerk gedaan – in dat jaar kreeg ik mijn eerste contract. In 1996 ben ik een paar maanden weg geweest om er eigenlijk vooral achter te komen dat het gras aan de overkant niet altijd groener is. Al snel keerde ik terug bij Dijco en ging de teller opnieuw lopen – vandaar dat ik in 2022 officieel 25 jaar bij de zaak ben. Sinds de zomer van 1998 werk ik in mijn huidige functie als directeur.”

Meebewegen

Egbert kan buigen op behoorlijk wat jaren Dijco-ervaring. “Jazeker. Ik kan met trots zeggen dat ik al een behoorlijke tijd leiding mag geven aan een bedrijf dat ondanks enorme veranderingen altijd goed gepresteerd heeft en heeft kunnen meebewegen met veranderingen en ontwikkelingen in de markt. Want er is veel veranderd. In de beginjaren reden we door heel Europa, nu concentreren we ons vooral op Nederland, Duitsland, Zwitserland, Engeland en Frankrijk. Ook het aandeel dat onze exportritten vormt is kleiner geworden. Waar we voorheen wel zo’n 80% buitenland reden en 20% binnenland is die verdeling nu veel meer 50/50.”

Fantastisch team

“Tegelijk staan we aan de vooravond van de nodige uitdagingen – zowel binnen het eigen bedrijf als daarbuiten. Ergens rond de jaarwisseling verhuist de Dijco-operatie van Bleiswijk naar Barendrecht – daarmee komen we als onderdeel van The Greenery Logistics en als Greenery-huisvervoerder dichter op de Barendrechtse DC-operatie te zitten. En net nu we uit de pandemie rollen, woedt er een verschrikkelijke oorlog. Waar de pandemie ons 2 uitdagende jaren opleverde, maar eigenlijk zakelijk gezien niet slecht was, levert de oorlog grotere uitdagingen op door een groot gebrek aan olie en personeel. Vooral dit laatste is een heikel punt, maar ik weet zeker dat we daar uiteindelijk een oplossing voor weten te vinden en er met elkaar uitkomen. We beschikken over een uitstekend team met goede chauffeurs, bekwame planners en uitstekend materieel. Dat merk je ook aan de waardering die tot op de dag van vandaag door onze klanten wordt uitgesproken.”

Topatleet

Ambitie volop om er nog genoeg jaren aan vast te plakken. “Zeker! Dit jaar focus ik me op de verhuizing; ik wil een succesvolle transitie neerzetten naar Barendrecht, met behoud van onze kernwaarden, eigen identiteit en familiaire karakter. Ik kan met trots stellen dat Dijco – dankzij de inzet van alle medewerkers – na 65 mooie jaren nog niet met spreekwoordelijk pensioen gaat, maar dat we nog steeds een topatleet in het transport van bederfelijke goederen zijn. Die rol gaan we wat mij betreft de aankomende jaren voortzetten èn nog verder uitbreiden.”