Nieuws

Eerste Milieukeur certificaat uitgereikt bij vruchtgroente teler

30 maart 2017

Eerste Milieukeur certificaat uitgereikt bij vruchtgroente teler

Op dinsdag 28 maart 2017 is aan aubergineteler Van Luijk het eerste Milieukeur certificaat uitgereikt in de productgroep vruchtgroente. Onder toeziend oog van SMK, SGS Nederland B.V. en The Greenery is het officiële document overhandigd. Na Van Luijk moet komende jaren een fors deel van de telers van The Greenery Milieukeur gecertificeerd worden.

Een aantal bladgewassentelers van The Greenery heeft het Milieukeur certificaat al een paar jaar, maar van de productgroep vruchtgroente is Van Luijk de eerste teler die het keurmerk mag voeren. Marco Krouwel van Kwaliteit & Milieu heeft Van Luijk begeleid om het schema te implementeren. Twee volle weken heeft de teler uitgetrokken om zich voor te bereiden op de audit. “De insteek was dat het gewoon moest lukken. De tuinbouw is hartstikke goed bezig, maar het imago moet gewoon echt beter. Het certificaat is hierbij echt belangrijk.” aldus Ted van Luijk. “Alles moet kloppen. Je moet een super schoon product leveren en Milieukeur helpt daarbij,” vult zoon en huidig eigenaar Dennis van Luijk aan.

Specialty bol aubergine

Milieukeur is gebaseerd op een integrale benadering bij de verduurzaming van de productie van groente en fruit. De criteria van Milieukeur hebben betrekking op de hele levenscyclus. Belangrijke duurzaamheidsthema's maken onderdeel uit van de Milieukeur certificatieschema’s voor plantaardige producten uit de open en bedekte teelt waaronder: biodiversiteit en landschap, gezonde gewassen met hulp van de natuur, water, vruchtbare bodem, klimaat, milieu en boer en werknemers. Al deze zaken zijn door SGS Nederland B.V. uitvoerig gecontroleerd en getoetst naar de standaarden van Milieukeur. “Ze hadden zich goed voorbereid, alles was erg netjes. Het certificaat was dus welverdiend.” aldus Coert Bregman van SGS.

Van Luijk is slechts de eerste van vele. Naar verwachting is per 2020 een fors deel van de telers van The Greenery Milieukeur gecertificeerd. Het certificeren van alle telers is onderdeel van het meerjarige duurzaamheidsprogramma dat The Greenery uitrolt.