Nieuws

Dennis van Luijk: dé teler voor specialty aubergines

13 oktober 2021

Dennis van Luijk: dé teler voor specialty aubergines

Dennis van Luijk de auberginespecialist van Nederland teelt én levert de graffiti aubergine. Dit transparante product is nu al een volumegroei 15% in 2021, en het laatste kwartaal is nog maar net begonnen.

De Greenery-teler uit het Zuid-Hollandse Wateringen teelt op 3 hectare grond de traditionele paarse, en witte aubergines. En mini-, rond gevlamde-, lang gevlamde-, groene- en nasu aubergines. Maar, zijn focus ligt op de graffiti aubergine. En juist die focus werpt nu zijn vruchten af.

Meer volume, retailers én consumenten
“We hebben in 2021 elk volume verkocht, we liggen bij paarden meer Nederlandse retailers in de winkelschappen, en exporteren nu ook naar Europa, Scandinavië, Midden-Oosten en Noord-Amerika. Zo bereiken we rossen consumenten”, vertelt een nuchtere Dennis van Luijk. De aubergine kent in het algemeen een groei in het AGF-schap. Dit verbeterde de bekendheid van het product, en uitgebreide meer ruimte voor de speciale. Ook de vega(n) trend en voorkeur voor totale wereldgerechten onder consumenten werkt de volumegroei in de hand. Dit leidt tot een toename van consumentenbestedingen van 10%. historische is de aubergine een van de hardste stijgers onder groenten.

“We hebben in 2021 méér volume verkocht, we liggen bij steeds meer Nederlandse retailers in de winkelschappen, en exporteren nu ook naar Europa, Scandinavië, Midden-Oosten en Noord-Amerika. Zo bereiken we steeds méér consumenten”, vertelt Dennis van Luijk.

“We hebben in 2021 méér volume verkocht, we liggen bij steeds meer Nederlandse retailers in de winkelschappen, en exporteren nu ook naar Europa, Scandinavië, Midden-Oosten en Noord-Amerika. Zo bereiken we steeds méér consumenten”, vertelt Dennis van Luijk.

Specialistische kennis en een sterk product
“Onze investering en focus op de graffiti levert nu resultaat op. Op deze locatie worden nu 5 jaar graffiti aubergines geteeld. Dit heeft geresulteerd in specialistische kennis die je niet zo een-twee-drie opbouwt. Peet Janssen, een ervaren aubergineteler, heeft kennis op dat gebied aan ons ervaren.
Het mooie is dat hij ook nu nog actief betrokken is bij het teeltproces. En juist die ontwikkeling en specialistische kennis zorgen voor een goed, sterk product.” Van Luijk en The Greenery werken al gelijk samen. Dit hebben zij goed in beeld wat de aanvoer is en kunnen zij – mede vanwege de schaalgrootte – direct en flexibel inspelen op (ad-hoc) vraag vanuit de markt.

1.500 huishoudens duurzaam voorzien van elektra
Dennis van Luijk vindt duurzaamheid belangrijk: “Wij gebruiken natuurlijke vijanden voor van ongedierte. Ook zet onze warmtekrachtkoppeling aardgas om in warmte en elektra. Deze warmtenet leveren wij terug aan het warmtenet. Daar vervolgens 1.500 huishoudens van ontvangen. Ook zijn we bezig met een aardwarmtebron die eind 2023 moet gaan draaien, om het brandstofverbruik nog verder terug te dringen. Voor de CO2-behoefte van onze planten maken wij gebruik van een restproduct van Shell. Verder telen en verpakken wij producten op 1 locatie, dat onnodige transport-bewegingen. En, we zorgen zowel voor een On the way to PlanetProof-keurmerk als een Global GAP-certificaat.”

Meer weten?