Nieuws

“De snelheid én dynamiek in de AGF zetten mij op scherp”, René Swagerman

12 januari 2023

“De snelheid én dynamiek in de AGF zetten mij op scherp”, René Swagerman

Het werk van René Swagerman (senior verkoper vollegrond bij The Greenery) voelt regelmatig als topsport. Ook privé zoekt hij die snelheid en dynamiek op. Drie avonden per week klimt René op de spinningfiets, en in het weekend gaat hij hardlopen en boksen.

“Het sporten naast mijn baan helpt mij om mijn werk nóg beter te doen en doelen te behalen. Eerder dit jaar liep ik nog een halve marathon bij de Berenloop in Terschelling: geweldig! Het inkopen en verkopen van vollegrondsproducten lijkt soms ook wel een race naar de finish”, vertelt René. Op 1 januari 2023 was René 25 jaar in dienst van The Greenery.

Wil je hem feliciteren? Plaats een reactie onder het LinkedIn-bericht

Zelf inkopen en verkopen

“Vroeger werd het product aangevoerd door de telers en mócht ik het verkopen. Nu doe ik beide zelf. En probeer dit voor alle partijen zo goed als mogelijk te doen”, deelt René lachend mede. “Mijn functie is veranderd. Omdat ik nu alles zelf doe: ook de sourcing. Dat vind ik het leukste. Dat maakt én houdt het spannend. En die dynamiek geeft mij energie. Want ik moet het product inkopen, transport regelen, verkopen, nota’s controleren, enzovoorts. Voorheen stond de hal vol en hoefde ik het alleen te verkopen.”

Je eigen toko

“Na 25 jaar voelt The Greenery een beetje als mijn eigen toko”, deelt René. “Ik heb het nog steeds enorm naar mijn zin als spin in het web. Als je laat zien dat je denkt aan het bedrijf, én oog hebt voor de belangen van zowel telers als kopers dan krijg je bij The Greenery alle ruimte. Dat gegeven gecombineerd met het vertrouwen dat ik van de telers en kopers krijg, geeft mij een boost om het werk vol te blijven houden.”

Tijdens de kermis

Hoe het allemaal begon? “Ik ben na militaire dienst begonnen op veiling Utrecht in 1984 en heb daar circa 2 jaar gewerkt. In 1985 kwam ik mijn huidige collega Fer Smit tegen in het café tijdens de kermis in Wadway. Hij vroeg ‘Heb je zin om bij ons te komen werken?’” Zo kwam René in 1985 bij toenmalige WFO als keurmeester in dienst. “En ik heb de middelbare tuinbouwschool gedaan, dus helemaal toevallig was het niet.” Eind van de jaren 80 werd René hoofd keurmeester op de WFO.

In 1997 ging René er een jaar tussenuit: “Toen verkocht ik trostomaat en paprika's aan Amerikanen bij Mol Produce. Ik miste het contact met de mensen bij WFO en toen ben ik weer teruggegaan.” Eenmaal terug werd René weer hoofd keurmeester. En vervolgens relatiemanager telersbezoeken en nu alweer ruim 10 jaar verkoper.

Schaalvergroting telers en kopers

Wat er veranderd is in al die jaren? “De enorme schaalvergroting natuurlijk”, vertelt René. “Zowel aan telerszijde als een koperszijde. Als je naar witlof kijkt waren er vroeger wel 400-500 telers. Als je nu de 5 grootste witloftelers bij elkaar zet in Nederland, dan heb je 90% van de ‘witlof’ te pakken. En dat is bij bloemkool precies hetzelfde.” Dat maakt het een heel ander speelveld: “Je hebt met minder telers contact. Het contact dat je hebt is wel intensiever.”

Welke veranderingen zijn er nog meer? “Vroeger verkocht je alle producten op naam, dat wordt nu geblokt. Het af-tuin-verladen is gekomen, voorheen moest het allemaal naar 1 locatie toe. Dit is wel duurzamer. De systemen: we werken nu met SAP. Dat is een verschil van dag en nacht: je hebt nu veel meer inzicht in de producten en stromen. Vroeger had je de hele winter uitzoekwerk, dat is nu over. Een paar maanden per jaar heb je geen bloemkool vanuit Nederland; die komt dan weer ergens in april. De witlof heb ik het hele jaar door. Zo blijf ik lekker aan de gang.”

Uitdaging voor 2023

“Witlof heeft veel last van de energieprijzen, de teelt vraagt enorm veel energie. De prijzen móeten volgend jaar echt omhoog. Bij bloemkool is dat wat minder want dat groeit buiten. Maar, ook daar hebben ze te maken met stijgende prijzen voor de diesel, kunstmest lonen en plantmateriaal. Alles gaat fors omhoog.”