Nieuws

Aardbeien en bloemen telen: een succesvolle combinatie?

26 september 2023

Aardbeien en bloemen telen: een succesvolle combinatie?

De focus bij teeltbedrijf JAMA van de familie Jansen lag eerst volledig bij vollegrondsaardbeien. Sinds enkele jaren richt de familie zich ook op de teelt van sierkool. Binnenkort voegen zij hier de teelt van pioenrozen aan toe om zo het seizoen eerder op te starten. Deze uitbreiding van hun aanbod zorgt voor risicospreiding. En zo verbreden zij hun horizon om het bedrijf toekomstbestendig te maken én te houden.

“Wij telen de aardbeienrassen Falco, Sonsation, Lima, Sonata en Allegro, vroeger deden we dat van mei tot oktober”, deelt vader Jan. “Tegenwoordig is dit teeltseizoen korter, namelijk van mei tot augustus.” “Om ook de rest van het jaar financieel rendabel te maken, zijn we vier jaar geleden gestart met de teelt van sierkolen”, voegt zoon Frank hier aan toe. “Tot nu toe werkt de combinatie van die twee teelten goed voor ons. Hier dichtbij zit een bloemenkweker waar het voor de wind gaat. Zo kwamen wij op het idee om onze teelt ook uit te breiden.”

Zomerkoninkjes én sierkooltjes

Frank: “Dus deed ik wat onderzoek via internet, belde eens rond voor wat meer informatie en vroeg teeltadvies. De teelt van sierkool bleek qua timing precies aan te sluiten op de teelt van de aardbeien. Dus, besloten we ervoor te gaan. We schaften gaas, palen en een zaaimachine aan. Met een veilingnummer bij coöperatie Royal FloraHolland op zak waren we klaar om te starten! En inmiddels hebben we na 4 jaar 20 soorten sierkool”. “Natuurlijk moet je eerst naam maken. Maar, al snel leverden we sierkool aan in het hogere segment en inmiddels zitten we bij de 3 beste telers”, vult Jan aan.

Van kleins af aan

Dit familiebedrijf is al drie generaties in het bezit van familie Jansen uit het Brabantse Galder. Familie Jansen is al net zo lang lid van The Greenery en haar voorgangers. Het bedrijf met circa 60 seizoenswerkers gaat naar verloop van tijd over van vader en moeder naar zoon Frank. Waarom Frank hier voor gekozen heeft? “Het was van kleins af aan al duidelijk dat ik uiteindelijk het bedrijf over zou nemen en momenteel zitten we in een overnametraject” deelt hij. “Ik heb nooit ergens anders gewerkt. Dat zou misschien weleens goed zijn geweest”, grapt Frank. “Vanaf 2000 is het bedrijf van mijn ouders hard gegroeid, dus kon ik thuis volop aan het werk.”

Van ouders naar zoon

Frank vindt het mooi om een bijdrage te leveren aan het bedrijf dat al drie generaties familiebezit is: “We zitten nu midden in de bedrijfsoverdracht. Dat is best complex: je moet de Belastingdienst tot vriend houden, evenals je ouders”, vertelt hij met een knipoog. “Mijn broer Nick werkt ook mee in het bedrijf maar wordt geen mede-eigenaar. ” De bedrijfsoverdracht maakt het momenteel extra uitdagend voor Frank. “Maar, als ik aan het begin van het seizoen alles opbouw, de planten zet, de grond er goed uitziet en alles zie groeien. Dan weet ik weer waar ik het voor doe. Als er een toffe groep mensen werkt in een gezellige sfeer, ze lol hebben en lekker aan het werk zijn, en er een goede hoeveelheid product staat… dan geniet ik volop.”

Sturen op teelt, fust en verkoop

De aardbeienwerkgroep bestaat uit zo’n 8 aardbeientelers: “Ik ben er nu voor het derde jaar bij en ben er spontaan ingerold omdat het opviel dat ik in vergaderingen altijd mijn eigen mening te geven. We komen bij elkaar al naar gelang er actuele zaken te bespreken zijn. Teelt, gewasbescherming en duurzaamheid (het bedrijf is PlanetProof- en GLOBALG.A.P.-gecertificeerd – red.) , fust en verkoop, dat zijn belangrijke onderwerpen die op de agenda staan. En, op deze manier kan ik daar wat sturing op geven”, stelt Frank. “Natuurlijk, je blijft elkaars concullega en deze samenwerking versterkt het gevoel dat je één collectief vormt.”