Nieuws

40-jarig jubileum Fer Smit: “Werken met jonge mensen; dat houdt je levendig en bij de tijd”

2 augustus 2022

40-jarig jubileum Fer Smit: “Werken met jonge mensen; dat houdt je levendig en bij de tijd”

Fer Smit (inkoper-verkoper J.H. Wagenaar B.V.) is op 2 augustus 40 jaar in dienst! “Continu mee bewegen met de ontwikkelingen in de markt en nieuwe werkwijzen, dat vind ik de grootste uitdaging. Maar, het werken in een klein team met jonge mensen houdt je levendig en bij de tijd.”

“Bij lastige vragen kijkt men al snel naar mij. De kennis die ik heb opgebouwd heeft zo zijn voordelen, evenals de opgebouwde kennissenkring. Natuurlijk gaan die contacten tegenwoordig via telefoon, WhatsApp, én e-mail.”

 Efficient team

“Ik ben inkoper-verkoper bij J.H. Wagenaar, een zelfstandige dochter van The Greenery.  Mijn dagelijkse werk bestaat uit de verkoop van stapelproducten (sluitkool – red.), vollegrondsgroenten en aardappelen (Opperdoezer Ronde). Mijn collega’s Kasper Gerdes, Lucas de Boer en ik vormen een slagvaardig team. Wij starten om  6 uur ‘s ochtends, overleggen over de actuele situatie en baseren daarop onze prijslijst. Daarna doen we de handel en faciliteren we telers en afnemers zo goed mogelijk.”

Van groente tot bloemen

“2 augustus 1982 begon ik als keurmeester op veiling Bangert en Omstreken in Zwaag: een kleine veiling met een zeer breed aanbod groente en fruit, én zelfs perkgoed en bloemen. De veiling stond midden in het dorp en zeer veel inwoners waren bij de veiling betrokken.”

Nieuwe groenten

“Mei 1983 ging ik na een fusie van de Noord-Hollandse veilingen verder op Veiling West Friesland Oost (WFO). Dat was veel grootschaliger; met méér dan 1.000 aanvoerders. De markt groeide enorm, er werden veel nieuwe groenten geïntroduceerd, zoals: broccoli, venkel,  radicchio rossa, lollo rossa, et cetera. In die tijd ging ik van assistent hoofdkeurmeester naar hoofdkeurmeester.”

Teelten stimuleren

“Na enkele jaren werd ik assistent bedrijfsleider en gaf leiding aan buitendienst medewerkers: een prachtige tijd waarin we veel teelten stimuleerden bij aanvoerders. In 1996 ontstond VTN/The Greenery uit een fusie van de grote veilingen in Nederland. Een zeer dynamische periode waarin ik, met collega Peter van Westen, tot relatiemanager werd benoemd.”

Vollegrond en industrie

“Aan de toenmalige directie stelden we voor om met de afdeling stapelproducten aan te sluiten bij The Greenery dochterbedrijf: J.H. Wagenaar. De aard van dit bedrijf, veel vollegrond en industrie, paste heel goed bij de aard van de afdeling stapelproducten. Dit leidde tot een efficiënte organisatie. Tot op heden werk ik er met veel plezier, sinds kort vanuit ons nieuwe kantoor in Hoorn. Ook de komende tijd wil ik dat graag blijven doen, net zoals de afgelopen 40 jaar.”

Verkoop en verlading vanaf teler

“De omslag van aanvoeren op locatie voor de klok naar 100% verkoop via bemiddeling en verlading vanaf de teler is een van de grootste veranderingen die ik heb meegemaakt. De kosten zijn toegenomen, daardoor maken we zo min mogelijk stops met producten. Bij voorkeur gaan die in één keer van de teler naar het distributiecentrum van supermarkt, of naar de export. Hierdoor werd zelfkeur bij telers de standaard, want kopers moeten er nog steeds op kunnen vertrouwen dat de producten beantwoorden aan de wensen van de klant.”