Nieuws

Zomer 2023: hoe het Nederlandse weer de teler op scherp zet

21 juni 2023

Zomer 2023: hoe het Nederlandse weer de teler op scherp zet

21 juni 2023! De officiële start van de zomer. Na een relatief koel en nat voorjaar, stegen de temperaturen afgelopen weken ineens in een vlot tempo. En met die hoge temperaturen komt ook de droogte weer om de hoek kijken. Maar, gelukkig was daar gisteren in een deel van Nederland dan toch wat regen.

Wat zijn de ervaringen van telers met deze wisselende Nederlandse weeromstandigheden? Wat doen zij om hun gewassen te beschermen en een goede oogst te garanderen? En hoe is dit van invloed op watergebruik en duurzaam telen.

Meer beregenen en hogere kosten

“De groei van de gewassen is dit voorjaar heel geleidelijk gegaan omdat het relatief nat en koud was. En er is een wind uit het Noorden/Noordwesten, die haalt de groei uit het product”, vertelt Edwin den Hollander (Business unit manager Vollegrond, The Greenery). “Momenteel zou het voor de teelt inderdaad erg prettig zijn als het gaat regenen. Want, anders moeten telers méér gaan beregenen en dat leidt tot hogere kosten. Misschien een schrale troost, maar het grondwaterniveau is nu gelukkig wel beter dan vorig jaar. In zijn algemeenheid lijkt het erop dat het weer wat extremer wordt.”

Dat laatste wordt beaamd door Wageningen University and Research (WUR)1: “Het klimaat verandert geleidelijk en weersextremen, zoals droogte, hoge en lage temperaturen en extreme neerslag, zullen vaker optreden.”

Behoeften van het gewas

Ook Brabantse spinazieteler Corné Boeren heeft gemerkt dat het veranderende weer van invloed is op zijn product: “In het natte voorjaar viel er 90 mm neerslag in 3 dagen tijd. Dat heeft voor ons als gevolg gehad dat we 5 weken daarna, maar 30 % van de opbrengst van de spinazie hadden”, vertelt de Bredase teler Corné. “De hoge tempratuur heeft als gevolg dat er veel eerder schot in de spinazie komt en we meerdere malen moeten beregenen. Dit doen we in de nacht en vroege ochtend. Kortom: we doen er alles aan om aan de behoeften van het gewas te voldoen.”

Hitte nog niet zo extreem

“Hoewel de sla en andijvie goed tegen de warmte kunnen, ben ik toch blij dat de hitte nu niet zo extreem is als twee jaar geleden. In 2021 begon de zomer zeer warm, met zo’n 35-40 graden”, vertelt teler Matthe Bottenberg uit IJsselmuiden. “Wij planten de sla en andijvie van week 12 tot en met week 34. Dit voorjaar was het eigenlijk te nat tijdens het planten. Door de droogte krijg je nu dikke scheuren in de grond, daardoor breken de haarwortels van het gewas. En zouden er toprandjes (het verschrompelen van de randjes) kunnen ontstaan. Om dat te voorkomen beregenen we nu meer dan normaal.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de telers van The Greenery? Kijk op www.verseoogst.nl.

Bron

  1. WUR, https://www.wur.nl/nl/show-longread/in-2050-volop-kansen-voor-bedekte-teelt-in-nederland.htm, geraadpleegd op 20 juni 2023
Corné Boeren

Corné Boeren

Matthe Bottenberg

Matthe Bottenberg