Nieuws

De kracht van generaties: passie voor bloemkoolteelt bij Mts Jong-Bakker in Andijk

20 november 2023

De kracht van generaties: passie voor bloemkoolteelt bij Mts Jong-Bakker in Andijk

Het teeltbedrijf van The Greenery-lid familie Jong-Bakker bestaat nu 2 generaties. De 3e generatie is op komst. Vader Jan en zijn vrouw Sigrid en dochter Dorien en zoon Jan delen een passie voor het telen van groente. Dorien en Jan werken sinds kort écht officieel bij het bedrijf. “Vrij zijn en de dingen zelf doen, dat vinden wij alle drie heel belangrijk! En bij The Greenery zijn we eigen baas en hebben we betalingszekerheid”, deelt Jan senior.

Vroeger was het een gemengd bedrijf met niet alleen groenten zoals kool, uien, en bieten maar ook bloemen zoals tulpen en irissen. Tegenwoordig teelt deze familie op 65 hectare bloemkool. Jan senior: “Toen ik het bedrijf overnam van mijn ouders had ik pootaardappelen en bloemkool. De aardappelen leverden niet zo’n goede boterham op, daarom ben ik met bloemkool verder gegaan. Ook heb ik een aantal jaar broccoli geteeld, maar ben daar nu weer mee gestopt. We proberen altijd nieuwe rassen uit. Ieder jaar planten we wel wat traytjes van zaadbedrijven.”

Broer en zus: samen aanzet

Dorien rondde twee opleidingen succesvol af: Agrarische Bedrijfskunde in Dronten, en Plantenteelt in Hoorn. "Met die diploma’s op zak zit ik nu in het bedrijf samen met Jan. Ik werk al van jongs af aan – na school -  mee in ons familiebedrijf.” Ook Jan deed de opleiding plantenteelt in Hoorn: “Sinds vorig jaar ben ik klaar en nu werk ik fulltime in ons eigen bedrijf. Daarvoor hielp ik al na schooltijd.”

Eén bedrijf: ieder een eigen aandeel

Hoewel vader, broer en zus samen één doel voor ogen hebben, vinden zij toch de ruimte om ieder hun eigen aandeel te pakken in het bedrijf. “Het leukste aan samenwerken? Dat we allemaal aparte taken hebben. Dat klopt, vindt Dorien: “Ik doe het papierwerk en regel de verlading. En kijk dan naar de in- en uitslag in de koelcel, wat naar welke klant gaat.” Jan senior: “Dorien hoeft zich dus niet met de teelt bezig te houden. Jan is bezig met het grondwerk en het oogsten. Zelf doe ik het plant-, spuit-, en schoffelwerk. En dat komt allemaal bij elkaar in onze producten, zo zijn de taken goed verdeeld."

Goed werkgeverschap: harde werkers

"Wij krijgen in het hoogseizoen van april tot november hulp van medewerkers uit Polen, Hongarije en de laatste tijd steeds vaker uit Oekraïne. Er werkt hier een Pools stel al meer dan 17 jaar, dat is heel bijzonder want het werk dat wij hebben is niet het mooiste werk; het is best zwaar”, deelt Jan senior. Dorien vult aan: “We zorgen goed voor ons personeel en hebben het GRASP-certificaat dat past bij goed werkgeverschap. Men kijkt dan onder andere naar de contracten van het personeel, de salarisbetaling, de aanwezigheid van een personeelsvertegenwoordiger en of je hen bijvoorbeeld niet teveel zondagen achter elkaar laat werken.” Jan senior: “Ook regelen we huisvesting voor ons personeel, dat draagt bij aan een goede werkomgeving.”

Het groeiproces: van kluitje naar oogst

Jan senior: “We hebben ‘winterbloemkool’ (die blijft de hele winter staan), die planten we in de eerste week van augustus en die snijden we dan in april.” Jan junior vult aan: "In maart worden de eerste bloemkoolplanten geplant. Dat zijn perspotten van 8, 6 en 4 cm. Die oogsten we na de winterbloemkool. Dan maak je een planning om elke week te planten tot augustus. Zo hebben we bloemkool te oogsten tot half november.”

Jan senior: “In principe kunnen wij vanaf het voorjaar iedere dag oogsten doordat die winterbloemkool aansluit op de potplanten en vervolgens de gewone zomerbloemkool.” Hoe lang alles groeit? Dat verschilt per soort bloemkool: “Potplanten oogsten we na 9 weken, maar de winterbloemkool pas na 8-9 maanden. En de zomerbloemkool na zo’n 12 weken."

Duurzame teelt: tevreden klant

De familie teelt op duurzame wijze: “We hebben GLOBALG.A.P., GRASP voor personeel en On the way to PlanetProof. De administratie van die certificaten kost veel tijd, maar we vinden duurzaamheid belangrijk. En onze klanten vragen erom. Dit betekent dat je het middelengebruik minimaliseert, en dat wat je nog gebruikt voldoet aan heel specifieke eisen”, claimt Dorien.