Nieuws

Inkoper Patrick Spigt (Wagenaar) heeft het tuindersleven in zijn DNA

26 juni 2023

Inkoper Patrick Spigt (Wagenaar) heeft het tuindersleven in zijn DNA

Patrick Spigt (inkoper) viert deze maand zijn 12,5 jarig jubileum: “Ik begon als medewerker Backoffice bij Wagenaar, daar kwam ik min of meer toevallig terecht omdat ik hoorde dat ze iemand zochten. Toen was ik 19 en nét gestopt met school, dus het kwam goed uit.

“Die eerste paar jaar keek ik mee bij Inkoop vanaf de achtergrond en deed ik allemaal verschillende dingen binnen Wagenaar:  van papierwerk tot systemen testen. Dan krijg je ook steeds meer inzicht in wat er allemaal te doen is binnen het bedrijf. Na 2,5 jaar ging ik verder bij Inkoop. Eerst bij de Vollegrondsgroenten en daarna bij Vruchtgroenten. En, ineens werk je er 12,5 jaar!”

Tuindersleven in het DNA

En toch, lijkt het niet helemaal toevallig dat Patrick in de AGF terecht is gekomen: “Allebei mijn opa’s waren telers, het zit bij mij dus eigenlijk al in het DNA. De ene opa had een bedrijf met witlof, bieten en bloemkool, en de andere met boontjes, aardappelen en bollen.” En daarnaast had Patrick al vroeg bijbaantjes in de sector: “Ik hielp bij het rooien van aardappelen, ging mee naar de veiling, en ik ‘kopte’ tulpen.”

Dynamiek en prijsvorming

Tijdens dit jubileuminterview wordt Patrick meerdere keren gebeld: “Ja, dat gaat de hele dag zo door. Dat sociale én dynamische van deze functie binnen Vruchtgroenten spreekt me erg aan. Na corona was ik erg blij dat ik weer op kantoor mocht werken, zowel vanwege het onderlinge contact als vanwege het feit dat ik met 3 schermen werk. Ik krijg veel energie van de samenwerking met leveranciers, telers en onze verkoopmedewerkers. De marktwerking maakt het dynamisch: de ene week kost het product 1 euro en de andere week 2 euro. De prijsvorming is heel anders dan bijvoorbeeld bij Vollegrondsgroenten, die fluctueren minder in prijs.

 

Scherpte en gunfactor

Welke dingen zijn belangrijk om de functie van inkoper goed te vervullen? “Scherp zijn, kunnen anticiperen op ontwikkelingen, je klantenbestand goed kennen, en de gunfactor hebben óf creëren. Ik ben altijd mezelf, ik denk dat dat helpt. Mensen weten dan wat ze aan je hebben. Als ik producten scherp kan inkopen en als ik voor een klant producten heb kunnen regelen waar moeilijk aan te komen is, dan heb ik echt een topdag. En sowieso vind ik het mooi om met een goed team bergen werk te verzetten.”

Vroeg uit de veren

Het vroege opstaan, dat vindt Patrick het enige minpuntje van zijn baan: “Ik start mijn werkdag rond 6 uur ’s ochtends, vanwege de veilingen zit een latere start er ’s ochtends echt niet in. Een paar dagen per week begin ik de dag op de fiets onderweg naar ons ‘nieuwe’ kantoor in Hoorn. Dat is ongeveer drie kwartier op mijn wielrenfiets; fijn om dat te kunnen doen zeker met mooi weer zoals nu.”

Iedere dag een feestje

Afgezien van de vroege start heeft Patrick het uitstekend naar zijn zin en verwacht hij nog lang bij Wagenaar te blijven: “Ik vind het nog steeds leuk om met mijn collega Jurre Woudenberg samen te werken en de inkoop te mógen doen. Dat is iedere dag een feestje. En de dagen vliegen voorbij. Wie weet kan ik Ary (van der Waal,  – red.) nog evenaren met zijn 55-jarig jubileum”, sluit hij het gesprek lachend af.

Meer weten?

Wil je meer weten over J.H. Wagenaar (dochtermaatschappij van The Greenery)?
Kijk op www.jhwagenaar.nl