Nieuws

Allereerste LED-belichte snackkomkommers geteeld bij Kwekerij Verhoeven

4 september 2017

Allereerste LED-belichte snackkomkommers geteeld bij Kwekerij Verhoeven

Barendrecht, 4 september 2017 – Afgelopen week is bij Kwekerij Verhoeven de LED-verlichting in de kas aangezet. Hiermee zet eigenaar Ad Verhoeven een grote stap binnen zijn bedrijf. Boven een oppervlakte van 2 ha snackkomkommers zijn LED-lampen geïnstalleerd. Met de LED-verlichting teelt Verhoeven jaarrond op duurzame wijze snackkomkommers.

Wereldwijd is Ad Verhoeven één van de weinige snackkomkommertelers die met LED-verlichting is gestart. Zijn beweegredenen zijn duidelijk: “De afgelopen 10 jaar hebben we in de winterperiode snackkomkommers vanuit Spanje geïmporteerd. Om de leverzekerheid in deze moeilijke tijd van het jaar te garanderen is voor ons de tijd aangebroken om 52 weken per jaar zelf te gaan produceren. Om dit mogelijk te maken was de aanleg van LED-verlichting voor ons bedrijf de oplossing.”

Duurzame verlichting zorgt voor optimaal klimaat

De voordelen van LED-verlichting zijn aanzienlijk. Tien jaar geleden is Philips gestart met LED-verlichting in de tuinbouw en ze zijn met grote voorsprong dé voorloper op dit gebied. Het bedrijf investeert veel in deze duurzame belichting. Na een aantal jaren pionieren, was er zo’n vijf jaar geleden de echte doorbraak van LED-verlichting in de tomatenteelt. Wim Steeghs (Key Accountmanager Philips Horticulture LED Solutions) is één van de deskundigen bij Philips en heeft Ad geholpen in het voortraject. Wim heeft diverse trajecten in het verleden begeleid, waaronder de introductie van assimilatiebelichting in roos, gerbera, alstroemeria en zelfs voetbalgras. Als zoon van een komkommerteler en met een tuinbouwopleiding als achtergrond is zijn interesse in de tuinbouw groot. Hierdoor kan hij telers goed adviseren in het traject. “LED-verlichting is energiezuiniger; het scheelt 40% in energie. Daarnaast is het licht efficiënter dan normale belichting. Het heeft nauwelijks stralingswarmte waardoor het klimaat in de kas optimaal is. Het gewas wil die warmte helemaal niet. Door LED-verlichting kan een teler het aantal licht-uren opschroeven zonder dat het klimaat in de kas verandert.” Ad voegt daar aan toe: “Komkommers zijn ook gevoelig voor licht en als er schommelingen zijn in licht, kan de productie wel eens halveren. Met donkere dagen duikelt de productie naar beneden. Met de LED-verlichting kunnen we het licht in de kas heel gericht sturen.”

100% benutten van het licht
Ad kiest voor 100% LED-verlichting in de teelt: “Omdat je één van de eersten bent, moet je veel zelf bedenken en uitzoeken, het is nog echt pioneren. Gelukkig zit er bij Philips veel kennis en hebben we afgelopen periode een proef gehad. En dat zag er goed uit! In de lampen wordt een hijssysteem gehangen waardoor we het licht dichter bij het gewas kunnen brengen. Al brainstormend zijn we hierop uitgekomen. We hebben tijdens de proef gemerkt dat het gewas hierdoor beter groeit. We benutten hierdoor 100% van het licht.”

Voorloper in techniek
Wim: “Geen één bedrijf is hetzelfde waardoor de implementatie van LED-verlichting maatwerk is. Ad had een duidelijk beeld wat hij wilde. Ik was onder de indruk hoe zijn bedrijf in de markt staat. Ad is absoluut een voorloper! De teelttechniek op zijn bedrijf is van topniveau. LED-verlichting is een enorme investering per vierkante meter. Als je een teeltfout maakt, heb je wel die dure lampen hangen. Een goede controle over de teelt is dan ook van groot belang.”

Jaarrond Hollandse snackkomkommers
Voor Kwekerij Verhoeven staat de retailklant en de consument centraal. “In samenwerking met The Greenery willen we onze klanten jaarrond goede, betrouwbare en duurzaam geteelde Hollandse snackkomkommers voorzien. Ons bedrijf is Milieukeur gecertificeerd en we telen onze snackkomkommers met biologische bestrijders waardoor onze producten na het oogsten meteen eetbaar zijn. Met de LED-verlichting kunnen we onze snackkomkommers met onze kwaliteitsstandaard nu jaarrond uit onze kas aanbieden.”

Verkoop en informatie

Neem contact op met Perry Dijkhuizen, telefoon 0180 657 065 of p.dijkhuizen@thegreenery.com